Ciasteczka owsiane – pyszna przekąska w kilka minut

Płatki owsiane to wyjątkowo zdrowy produkt, który powinien pojawiać się w każdym menu minimum dwa lub trzy razy w tygodniu. Co istotne, płatki można podawać na różne sposoby, dzięki czemu takie danie nie może się znudzić. Płatki owsiane zawierają około 68 procent węglowodanów, a także 13% białka i 7% tłuszczów w 100 gramach produktu. Są bardzo bogate w witaminy z grupy B, szczególnie B1 i B6, co doskonale działa na układ nerwowy. Płatki to świetne źródło białka i węglowodanów, a także składników mineralnych. Wzmacniają układ nerwowy, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego i zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Osoby, które lubią słodkie przekąski, powinny zdecydować się na ciasteczka owsiane – ustabilizują one poziom glukozy we krwi, dzięki czemu zapobiegną atakom nagłego głodu.


Składniki:

  • 100 gramów masła
  • 300 gramów płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • dodatki, na przykład orzechy, bakalie, pokruszona czekolada minimum 70%, miód

Sposób przygotowania:

Masło zagotować. Dodać wszystkie składniki oprócz jajka i dodatków. Dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu dodać umyte jajka, ponownie wymieszać. Odstawić masę na około dwie godziny. Dodać dodatki – nie powinno być ich zbyt dużo, maksymalnie 10% całej objętości. Następnie blachę wyłożyć papierem i uformować ciastka – nie powinny być zbyt duże, gdyż płatki owsiane sprawiają, że ciasteczka są bardzo sycące. Piec około 2-30 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciastka staną się delikatnie złote, będą gotowe.