Łazanki z makiem

Ocena przepisu

Składniki

  • mąka pszenna 1 szkl.
  • szczypta soli
  • jajo 1 szt.
  • gęsta śmietana 1 łyżka czubata
  • olej 1 łyżka
  • letnia woda 1/4 szkl.
  • masa makowa 100 gr

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Wbić jajo, dodać śmietanę i olej, wyrabiać ciasto stopniowo dodając wodę (ja dałam odrobinę więcej wody niż w przepisie). Ciasto ma być sprężyste i gładkie. Wyrobione ciasto odłożyć na 10 min, aby "odpoczęło". W między czasie wstawić garnek z wodą do gotowania - można dodać kilka kropel oleju, aby łazanki się nie sklejały.
Blat oprószyć mąką, rozwałkować cienko ciasto, pokroić w romby/kwadraty, wrzucać do gotującej się wody, gotować do momentu wypłynięcia. Następnie łazanki odcedzić, po czym delikatnie drewnianą łyżką wymieszać z masą makową.

Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 55 min
Ile porcji: 3
Wyświetlenia: 599
Data dodania: 2011-12-29

Zdjęcia

Łazanki z makiem
kachna2086#

Dodane przez:

kachna2086

2011-12-29
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Łazanki z makiem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.