Czosnek

Czosnek

Historia pokazuje nam, iż warto uczyć się od mądrzejszych. Czy ktoś zaś mógłby odmówić mądrości Rzymianom, Egipcjanom i Grekom? Ludy, w których rodziła się filozofia i matematyka mogą w pewien sposób stanowić wzór dla współczesnych cywilizacji. Skoro więc te same ludy wychwalały na przykład właściwości czosnku, mam podstawy sądzić, iż nie bez przyczyny.

Tak więc czosnek zaczął swą wędrówkę z człowiekiem od dawien dawna, a najstarsze cywilizacje bardzo chętnie korzystały z jego dobrodziejstw. Chwalony i poważany, posiada wielce szeroki zakres możliwości. Rzekłbym, ze to taki Leonardo da Vinci wśród warzyw. Zacznijmy od działania najbardziej popularnego – czosnek jest antybakteryjny. Tam gdzie antybiotyk i inne suplementy diety nie mogą sobie poradzić, tam z pomocą przychodzi ząbek czosnku.

Rany? Zakażenia? Czyraki? W każdym z problemów, czosnek ma coś do powiedzenia. Dodatkowo, będzie skutecznie przepędzał schorzenia związane z miażdżycą. Oprócz tego, iż sam działa moczopędnie, to owe drogi moczowe skutecznie zdezynfekuje.

Podobno sam Casanova zajadał się czosnkiem, co poprawiało poziom libido jednego z największych uwodzicieli naszego świata. Faktem jest bowiem to, iż czosnek znacznie poprawia funkcjonowanie gruczołu krokowego.

Jak widzimy, nasz dzisiejszy bohater posiada spore pole do popisu, jeżeli w grę wchodzi zdrowie i właściwe funkcjonowanie naszego organizmu. Jednakże czosnek, który potrafi poskromić zły cholesterol i wspomóc metabolizm tłuszczu, jest przede wszystkim nieodłącznym składnikiem wielu potraw. Moja rodzicielka za każdym razem wzbogaca czosnkiem swoje zapiekanki. Wielbiciele warzywa o dość charakterystycznym zapachu, używają go do sałatek i sosów. Czosnek udoskonali smak pieczonego mięsa i ryb. Nikomu też nie trzeba chyba przypominać o popularnym czosnkowym maśle.

Nic też nie stoi na przeszkodzie ażeby wykorzystać ząbki czosnku jako główny składnik dobrej i mocnej nalewki.

Czosnek jeść można, a nawet trzeba, jedynym mankamentem tego dobrodzieja jest jego zapach. Jeżeli zażywamy go regularnie, najbliższe otoczenie z całą zdążyło się już o tym dowiedzieć. Zawsze jednak możemy łykać czosnek w formie tabletek, albo też zagryźć go natką pietruszki.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/swanksalot/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Oryginalny gulasz węgierski

Oryginalny gulasz węgierski

Gulasz jest narodową potrawą Węgier. Najważniejsze składniki gulaszu to mięso, cebula i papryka. Nazwa wywodzi się od pasterzy gulyás, którzy wypasali...
Data dodania: 2013-01-18
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 13207
Sałatka z ryby na zimno, czyli meksykańskie ceviche

Sałatka z ryby na zimno, czyli meksykańskie ceviche

Ceviche, czyli sałatka z ryby na zimno to doskonale znana potrawa w hiszpańskojęzycznych krajach. Dla Polaków i w ogóle osób jedzących ją pierwszy raz...
Data dodania: 2013-01-11
  • Składniki:
  • limonka
  • cytryna
  • filety z ryby świeżej
  • pomidor
  • cebula czerwona
  • ...
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 12782
Tajska sałatka z brązowym ryżem

Tajska sałatka z brązowym ryżem

Pyszna tajska sałatka, z brązowym ryżem, chrupiącymi kawałkami ogórka, które nadadzą wraz z marchewką świeżości i rewelacyjnym sosem z papryczką chili...
Data dodania: 2013-01-04
  • Składniki:
  • ryż brązowy
  • czosnek
  • olej z orzeszków ziemnych
  • cukier
  • ocet winny biały
  • ...
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 11911
!Anna W

!Anna W

Jajecznica na czosnkowo
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 12234
Łatwy sos z zasmażką
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 11975
Zupa z fasoli

Zupa z fasoli

Data dodania: 2012-10-07
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 395
Smaczne udka

Smaczne udka

Data dodania: 2012-09-15
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 691
Schabowy z czosnkowym smaczkiem
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 504
Makaron z dodatkami

Makaron z dodatkami

Data dodania: 2012-09-14
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 349
Duszone mięso

Duszone mięso

Data dodania: 2012-09-14
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 483
Jajka w schabie

Jajka w schabie

Data dodania: 2012-09-13
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 810
Żurek z jajkiem
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 387
Zapiekane mielone

Zapiekane mielone

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 425
Naleśniki ze szpinakiem
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 456
Kwas buraczany

Kwas buraczany

Doskonały jako baza do barszczu, ale także jako napój z wieloma walorami zdrowotnymi.
Data dodania: 2012-07-29
Czas przyrządzenia
336 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 405

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.