Do czego wykorzystać chrzan w kuchni?

Jest to przyprawa smaczne, zdrowa i wyjątkowo popularna na polskich stołach. Pochodzący z terenów Dalekiego Wschodu chrzan już dawno zadomowił się na polskich stołach. W Polsce nie brak jego upraw, zdarza się też, że pojawia się jako roślina dzika. Tym, co w chrzanie najważniejsze, są jego korzenie.

Mają one ostry smak i niezwykle korzystny wpływ na stronie. Ze względu na wysoką wartość odżywczą chrzan może stać się cennym składnikiem naszej diety, a dodanie go do surówek dodatkowo zwiększa ich walory zdrowotne. Nic dziwnego, że niejeden przepis na smaczną i zdrową surówkę uwzględnia również obecność chrzanu.

Zwiększa też wartość odżywczą sosów oraz masła, a dodatkowo idealnie pasuje do gotowanych jaj oraz niektórych dań mięsnych. Dlaczego jest on tak zalecanym składnikiem diety? Podstawowym walorem chrzanu jest wyjątkowa ilość znajdującej się w jego korzeniach witaminy C. To dzięki niej można się cieszyć lepszą formą i silniejszym organizmem. By móc czerpać jak najwięcej korzyści z zalet chrzanu, warto go jeść na surowo. To najlepszy sposób na zapewnienie sobie odpowiedniej porcji witaminy C.