Lekka sałatka idealna na kolację

Szukasz ciekawego pomysłu na lekką kolację? Masz wrażenie, że znasz już wszystkie dania, a Twoje menu staje się coraz bardziej monotonne, żeby nie powiedzieć… nudne? Lekka sałatka to idealna propozycja na osób, które poszukują kulinarnego odświeżenia. Wystarczy mniej niż 15 minut, aby przygotować pyszne danie, które – co bardzo istotne – będzie również bardzo zdrowe.


Składniki:

  • roszponka – 200 gramów
  • blue cheese
  • pomidorki cherry
  • czerwona cebula
  • papryka czerwona
  • 50 gramów kukurydz
  • sos przygotowanie na bazie oleju MCT, czosnku i ziół

Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Do sałaty dodaj posiekaną cebulę, pomidorki cherry, paprykę czerwoną pokrojoną w podłużne paski, a także kukurydzę i pokrojony ser blue. W międzyczasie przygotuj sos – wymieszaj ulubiony olej, na przykład ekstrakt z oliwy z oliwek lub olej kokosowy, dodaj do niego czosnek, przyprawy – na przykład paprykę ostrą i paprykę słodką, pieprz, zioła ogrodowe, a następnie dodaj sos do sałatki. Tak przygotowane danie warto spożywać od razu – liście będą bardziej chrupiące. Jako dodatek do sałatki można podawać grzanki z masłem czosnkowym, dzięki którym danie będzie nieco bardziej kaloryczne, a tym samym sycące.

Co bardzo ważne, składniki takich sałatek można dowolnie modyfikować, zmieniając na przykład rodzaj sałaty, dodany ser, sosy czy warzywa. Zamiast sera blue można dodać ser typu feta lub całkowicie z niego zrezygnować. Sprawdzą się również sosy 0 kcal, które zauważalnie poprawią smak posiłku, a jednocześnie nie będą zawierały zbędnych kalorii. Taka sałatka nie zajmuje wiele czasu, dzięki czemu można przygotować ją w dowolnym momencie dnia. Jeśli zechcesz zabrać ją na lunch do pracy, spakuj sos osobno – dzięki temu będzie ona bardziej świeża i apetyczna.